De zin en onzin van een Holding

Een Holding heeft nut:

Als je bezittingen wilt afschermen van de werkmaatschappij. 

Dat kan bijvoorbeeld zijn: een pand, pensioen of investeringen. Wanneer de werkmaatschappij failliet gaat, behoud je nog steeds de bezittingen.

Als je overtollig geld hebt in de werkmaatschappij. 

Je kunt dan het geld - via een winstuitkering, zonder belasting te betalen - naar de Holding verplaatsen. Dan heb je dit geld veilig gesteld, net zoals je dat kunt doen met andere bezittingen. 

Als er meerdere aandeelhouders zijn. 

In dat geval is een Holding noodzakelijk om onderlinge problemen te voorkomen. De persoonlijke uitgaven zoals de hoogte van het salaris, de auto en het pensioen worden per aandeelhouder in zijn of haar eigen Holding gehouden. Dan is iedereen vrij om zijn of haar eigen beslissingen hierover te nemen. Bovendien is het uitstappen van één van de aandeelhouders op deze manier makkelijker.

Als het je doel is om het bedrijf binnen enkele jaren te verkopen. 

Wanneer het bedrijf overdraagbaar is en dat ook jouw doelstelling is, kun je de hele B.V. waar de onderneming in zit verkopen. Over de winst van die verkoop hoef je niet direct belasting te betalen.

Een Holding heeft geen nut:

Als je een eenmans-B.V. hebt, zonder dat je investeringen, pensioen of bezittingen hoeft af te schermen. 

Als jouw onderneming uitsluitend is gebaseerd op jouw expertise en jouw werkzaamheden. Dan valt er meestal niets te verkopen en niets te investeren. Dus heeft een Holding geen nut. In de toekomst kun je altijd nog een Holding boven jouw B.V. plaatsen.

De kosten van een Holding zonder nut, per jaar, wegen niet op tegen de eenmalige kosten om de Holding op te heffen. De kosten om een Holding er tussen uit te halen bedragen circa € 1.900, -. 

Heb je nu een B.V. en denk je dat je een Holding nodig hebt? Maak dan een afspraak met één van onze adviseurs.

Heb je nu een Holding en wil je er vanaf? Laat je ook in dat geval adviseren door één van onze adviseurs: Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek met  jouw Online Accountant in de buurt of mail naar info@OAMKB.nl.