Controle zwart geld

Grenzeloos. Steeds meer landen in Europa wisselen automatisch bankgegevens uit met Nederland. Wat de fiscus nu nog niet weet, wordt in de nabije toekomst waarschijnlijk wel bekend. Als je het nieuws gevolgd heeft, kan het je niet zijn ontgaan dat er wereldwijd op belastingontduikers wordt gejaagd. Duitslands grootste bank heeft al aangegeven belastingontduiking door klanten niet langer te tolereren en het bankgeheim voor Luxemburg en Oostenrijk wordt per 1 januari 2014 opgeheven.

Inkeerregeling. Als men zwart geld heeft, dan kan men gebruikmaken van de ‘inkeerregeling’. Van ‘inkeren’ is sprake als men zijn eerdere aangifte vrijwillig verbetert of als men alsnog een vrijwillige aangifte doet. Zo kan men voorkomen dat de Belastingdienst een boete oplegt.

Wanneer? Zolang men uitdrukkelijk aan de fiscus kenbaar maakt welke bedragen men niet heeft aangegeven, vóórdat men weet of kan vermoeden dat de fiscus op het spoor zit, kan men inkeren. Is er bijvoorbeeld al een vragenbrief of een boekenonderzoek aangekondigd, dan is men te laat! Overweeg hulp van een (fiscaal) advocaat.